Voor professionals
Je hebt een warme band met jouw cliënt en wilt ook het beste voor de mantelzorger.
Als professional (in opleiding) kom je dagelijks in contact met familieleden en mantelzorgers van cliënten. Jij bent vaak hun eerste aanspreekpunt en hebt dan ook een signalerende functie.
Als platform willen we professionals stimuleren (meer) oog te hebben voor mantelzorgers. Zodat niet alle aandacht alleen uitgaat naar de zorgvrager, maar de mantelzorger ook centraal staat. Hoe vaak vraag jij aan mantelzorgers:
Hoe gaat het met u?
Wat heeft u nodig om de zorg (samen) te regelen en vol te houden?
Hoe is dat bij jou? Zijn de werkprocessen afgestemd op de doelgroep mantelzorgers of is je organisatie daarin nog zoekende?
In het werkveld merken we verschillen. Met name wanneer er sprake is van specifieke doelgroepen/mantelzorgsituaties (zoals bijvoorbeeld bij mensen met dementie) zijn de ondersteuningsmogelijkheden helder, met korte lijnen. Maar in complexere maatwerksituaties, of wanneer het hulpaanbod versnipperd is of er wachtlijsten gelden ligt de oplossing niet altijd direct voor de hand.
Ook zien we professionals die graag meer tijd en aandacht zouden willen besteden aan ‘mantelzorgers’, maar er in de dagelijkse praktijk voor hun gevoel niet voldoende aan toekomen. Dit kan door onwetendheid zijn, maar ook door de hoge werkdruk of andere uitdagingen. Er liggen dan nog kansen om ‘mantelzorg’ binnen de organisatie beter te borgen.
Of een ‘mantelzorger’ zich in deze term herkent, zich goed geïnformeerd of ondersteund voelt, valt of staat met de kennis van de professional met wie hij/zij in aanraking komt.
“Nu we zo samen over mantelzorg praten realiseer ik me opeens dat ik als jongerenwerker eigenlijk veel meer jonge mantelzorgers ken dan ik me besefte.”
We hopen jou duidelijkheid en overzicht te bieden
In de kennisbank vind je inspirerende tips (boeken, video’s, tools) die je kunt gebruiken in het contact met mantelzorgers. Zodat je kunt bijdragen aan hun bewustwording. Dat is nodig omdat de zorg vaak als een vanzelfsprekendheid wordt ervaren. Daardoor kan het zijn dat de mantelzorger zijn grens steeds verlegt. Met mogelijk disbalans tot gevolg.
Via de sociale kaart kun je contact opnemen met onze lokale partners. Ieder heeft zijn eigen mantelzorgexpertise. Ze overleggen graag met jou als je hulp zoekt in een mantelzorgsituatie. En er staan doorverwijzingen naar allerlei andere nuttige Westfriese en landelijke adressen.
Heb je aanvullingen op de kennisbank of sociale kaart? Geef het gerust door via ons contactformulier.
Ben je een professional in de (eerste of tweedelijns) zorg, een werkgever, een school of een andere dienstverlener, en wil je graag in gesprek over of we elkaar kunnen versterken in het belang van mantelzorgers? Neem gerust contact op, dan verkennen we samen de mogelijkheden!