Ontspoorde mantelzorg
Ga naar
A
B
C
D
E
F
H
I
J
L
M
- Mantelzorg bij dementie
- Mantelzorg bij lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen
- Mantelzorg bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
- Mantelzorg bij psychische problemen en/of verslaving
- Mantelzorg in de laatste levensfase
- Mantelzorg: wat is dat?
- Mantelzorgverklaring
- Mensen met kanker
- Migranten en mantelzorg
O
- Ondersteuning bij emoties
- Ondersteuning bij het inzetten van het netwerk
- Ondersteuning bij regeltaken formulieren en bemiddeling
- Ondersteuning in en om het huis
- Ondersteuning bij de persoonlijke verzorging van cliënten
- Onderzoek en cijfers
- Ontspoorde mantelzorg
- Oudere mantelzorgers
P
R
S
V
W
Wat is ontspoorde mantelzorg?
Als mensen de zorg voor hun naaste niet meer aankunnen kan het risico ontstaan dat ze dingen doen die ze zelf liever niet zouden willen. Vaak is er dan sprake van overbelasting, waarbij de grenzen onbedoeld en geleidelijk aan overschreden worden. Of er is sprake van onkunde en onwetendheid. Soms mond dat uit in bijvoorbeeld een vuil huis, scheldpartijen, fysiek of mentaal geweld en verwaarlozing. Als de hulpbehoevende door dit soort situaties niet de wenselijke zorg krijgt, kan er sprake zijn van ontspoorde mantelzorg.
Heb je het vermoeden van ontspoorde mantelzorg?
Praat erover. Vind je het moeilijk als professional (of vrijwilliger) hoe je dit aan kunt pakken? Overleg dan met een lokale collega(organisatie). Het helpt wanneer je jouw zorgen daarin kunt delen en ook werkelijk mogelijke oplossingen kunt bieden. Dat bereik je meestal in de samenwerking, omdat er misschien op meerdere vlakken hulp nodig is. En je dan ook vanuit de gemeente, zorg en welzijn ondersteuning kunt bieden. Zoek bijvoorbeeld contact met een sociaal werker, maatschappelijk werker of een cliëntondersteuner van een van de aangesloten organisaties voor overleg.
Wat kun als professional doen?
Lees meer over de signalen, vormen, oorzaken op MantelzorgNL.
Je vind er tips om het gesprek met de mantelzorger aan te gaan en je leest wat je als organisatie kunt doen. Verder worden er regelmatig trainingen gegeven over ontspoorde mantelzorg.
Mantelzorgers attenderen
Wil je mantelzorgers attenderen op het begrip ‘ontspoorde mantelzorg’ en hen handvatten geven wat ze zelf in hun situatie kunnen doen? Vertel ze dan dat ze op de website van MantelzorgNL informatie kunnen vinden. Daar staat uitgelegd hoe het ontstaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.
Tips
- In ‘De meldcode bij ontspoorde mantelzorg’ van Movisie lees je een stappenplan zodat je weet hoe je kunt handelen bij ontspoorde mantelzorg:
https://www.movisie.nl/publicatie/meldcode-ontspoorde-mantelzorg - Podcast van het Mantelzorgcentrum over ontspoorde mantelzorg: https://www.mantelzorgcentrum.nl/themas/podcast/08-ontspoorde-zorg