Mantelzorg bij lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen

Mantelzorgers en hun zorgvragers, met een lichamelijk en/of verstandelijke beperking, kunnen in West-Friesland terecht bij onze partners:

Esdégé-Reigersdaal
WilgaerdenLeekerweideGroep
Stichting Philadelphia
Omring

Zij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van mensen met een beperking en hebben veel aandacht voor alle betrokkenen in het gezin.
Neem contact op met de zorginstellingen om af te stemmen wat zij voor de zorgvrager en mantelzorger kunnen betekenen.

Zorgintensief
Als ouders of verzorgers een kind of ander familielid hebben met een ziekte, beperking en/of ontwikkelingsstoornis kan dat lastig zijn. Het leven kan er anders uitzien dan verwacht door de extra taken en zorgen. Dan kan het fijn zijn om daarover in gesprek te gaan. Zeker op momenten dat het moeilijk of veel wordt.

Oog voor alle betrokkenen
Zoek je naar aanvullende ondersteuning om de zorgsituatie binnen een gezin meer draagbaar te maken? Informeer dan (samen met de zorgorganisatie) bij een van de welzijnsorganisaties!
Om te onderzoeken welke behoeften de betrokkenen hebben en het aanbod daarop af te stemmen. Zodat alle gezinsleden in hun kracht blijven/komen en er evenwicht in de zorgsituatie ontstaat.

Tips

 • Gehandicaptensport Nederland
  Gehandicaptensport Nederland is een Nederlandse vereniging voor het stimuleren van sportdeelname door mensen met een handicap.
  https://www.gehandicaptensport.nl
 • HandicapNL
  HandicapNL zet zich in voor een normaal dagelijks leven voor mensen met een handicap. Dit doen zij door ondersteunende projecten zoals inclusieve muziekverenigingen, rolstoelvaardigheidstrainingen en het toegankelijker maken van musea, dag-attracties en evenementen.
  https://handicap.nl
 • Kennisplein gehandicaptensector
  Het Kennisplein wil zorgprofessionals uit de gehandicaptensector verbinden. En geeft tips wat je als begeleider kunt doen richting familieleden die overbelast zijn of dreigen te raken.
  https://www.kennispleingehandicaptensector.nl
 • Samenwerken met familie
  Heb je te maken met familieleden die overbelast zijn of dreigen te raken? Of moeite hebben met de acceptatie van hun kind met een beperking? Of merk je dat naasten de vraag ‘Wat als ik er op een dag niet meer ben?’ liever uit de weg gaan? Wat kun je doen als je als begeleider hiermee te maken krijgt? Veertien inzichten en tips:
  https://www.kennispleingehandicaptensector.nl/samenwerken-met-familie/14-inzichten-tips-bc
 • Stichting het gehandicapte kind
  De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind is een onafhankelijke stichting. En heeft als droom: een samenleving waarin kinderen met en zonder een handicap samen opgroeien. Waarin het volkomen normaal is dat ze bij elkaar op school zitten, samen spelen en sporten bij dezelfde sportvereniging.
  https://www.gehandicaptekind.nl
 • Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
  Voor organisaties die mensen met een beperking ondersteunen.
  https://www.vgn.nl
 • Zorgwijzer
  Handicap en chronische ziekte:
  www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/handicap
 • ZWOpleiding
  Wil je meer weten over het herkennen van en omgaan met LVB (Lichtverstandelijke beperking)? Kijk dan eens bij dit opleidingsaanbod in West-Friesland:
  https://www.zwopleidingen.nl