Inzet van (gespecialiseerde) vrijwilligers
Ga naar
A
B
C
D
E
F
H
I
J
L
M
- Mantelzorg bij dementie
- Mantelzorg bij lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen
- Mantelzorg bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
- Mantelzorg bij psychische problemen en/of verslaving
- Mantelzorg in de laatste levensfase
- Mantelzorg: wat is dat?
- Mantelzorgverklaring
- Mensen met kanker
- Migranten en mantelzorg
O
- Ondersteuning bij emoties
- Ondersteuning bij het inzetten van het netwerk
- Ondersteuning bij regeltaken formulieren en bemiddeling
- Ondersteuning in en om het huis
- Ondersteuning bij de persoonlijke verzorging van cliënten
- Onderzoek en cijfers
- Ontspoorde mantelzorg
- Oudere mantelzorgers
P
R
S
V
W
Ken je een mantelzorger voor wie de zorg (in de nabije toekomst) zwaar wordt of die weleens een verzetje kan gebruiken? Dan kunnen vrijwilligers helpen om de zorg minder intensief te maken!
Dit is vooral handig wanneer de cliënt/mantelzorger geen netwerk heeft of wanneer familie verder weg woont. Maar ook wanneer er aanvulling gewenst is op de bestaande hulp.
De vrijwilligersinzet kan plezier of afleiding geven aan de cliënt. En wat ‘lucht’ aan de mantelzorger omdat deze iets voor zichzelf kan doen.
Voorbeelden van wat vrijwilligers kunnen doen zijn:
- Begeleiding bieden bij een georganiseerde (creatieve) activiteit of ontmoeting met anderen.
- Wandelen, voorlezen, muziek maken.
- Koffie drinken, een praatje maken en een luisterend oor bieden.
- Helpen bij praktische klussen in en om het huis, een boodschap doen of helpen met vervoer.
- De zorg delen. Door bijvoorbeeld aanwezig te zijn en mantelzorgers bij te staan in de laatste levensfase van hun naaste (VPTZ, Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg). Soms kan die zorg al binnen 24-48 uur opgestart worden. Kijk op ‘Mantelzorg in de laatste levensfase’ en ‘Respijtzorg’ voor meer informatie.
“Een volwassen zoon belde. Aan de toon en het gehaaste spreken kon ik merken dat er veel aan de hand is. Zijn vader is vorig jaar weduwnaar geworden en leunde daarvoor veel op zijn vrouw.
Meneer zit in een rouwproces en verwaarloost zichzelf. Hij wilde slecht tot niet meer eten; dat is gelinkt aan dementie. Een paar weken opname was noodzakelijk om bij te komen en aan te sterken. De huisarts en twee zorginstellingen zijn ook betrokken. Meneer wil geen kant en klaar maaltijden of tafeltje dekje. Zijn zoon zoekt een oplossing, want hij heeft zelf een baan en gezin.”
Wat nu?
“We hebben een vrijwilliger ingezet die naar wens van meneer vegetarisch én (bij toeval) biologisch kookt.
Bij de eerste keer wordt de vrijwilliger door de vader naar huis gestuurd.
De zoon heeft zijn vader daarna toegesproken. Daardoor is meneer gaan inzien dat de kokkin haar best doet om lekker eten te maken.
Hij vindt het moeilijk een stukje zelfstandigheid los te laten. Na een tweede keer proberen gaat meneer met deze oplossing akkoord.
De vrijwillige kokkin brengt 3 x per week een pannetje en eet samen met hem soep terwijl hij zijn portie avondeten opeet.
Meneer raakt eraan gewend, krijgt wat ritme en kan zijn leven beter oppakken. De zoon is op die dagen ontzorgd en vindt het heel fijn dat de vrijwilliger deze (mantelzorg)taken overneemt.”
Sociaal werker en coördinator WonenPlus, Baukje Visser, MEE & de Wering
Wat zijn de specifieke behoeften?
Wat helpt is om de behoefte van de cliënt/mantelzorger zo specifiek mogelijk in kaart te brengen. Vervolgens kan de vrijwilligercoördinator de hulpvraag omzetten in een gepaste match. De vrijwilligers worden begeleid, gecoacht en getraind om de cliënt/mantelzorger zo goed mogelijk bij te staan.
Tip
Hoe verwijs ik naar een vrijwilliger?
Tips voor huisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden.
https://palliaweb.nl/netwerk-zuidgelderland/nieuws/hoe-verwijs-ik-naar-een-vrijwilliger
Is er sprake van vraagverlegenheid bij de cliënt/mantelzorger?
En vind je als professional dat vrijwilligersinzet mogelijk toch een goede oplossing is in de mantelzorgsituatie? Schroom niet contact op te nemen met de partners om te sparren over een mogelijke insteek.
Contact
Hieronder vind je een overzicht van onze Westfriese partners die kunnen bemiddelen bij de inzet van (gespecialiseerde) vrijwilligers.