Eerstelijn en mantelzorg
Ga naar
A
B
C
D
E
F
H
I
J
L
M
- Mantelzorg bij dementie
- Mantelzorg bij lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen
- Mantelzorg bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
- Mantelzorg bij psychische problemen en/of verslaving
- Mantelzorg in de laatste levensfase
- Mantelzorg: wat is dat?
- Mantelzorgverklaring
- Mensen met kanker
- Migranten en mantelzorg
O
- Ondersteuning bij emoties
- Ondersteuning bij het inzetten van het netwerk
- Ondersteuning bij regeltaken formulieren en bemiddeling
- Ondersteuning in en om het huis
- Ondersteuning bij de persoonlijke verzorging van cliënten
- Onderzoek en cijfers
- Ontspoorde mantelzorg
- Oudere mantelzorgers
P
R
S
V
W
In de praktijk zien we dat mantelzorgers niet tijdig en onvoldoende ondersteuning vragen.
Dat vraagt van gemeenten, zorg-, en welzijnsinstellingen én verwijzers uit de eerste lijn dat we tijdig signaleren. Wij kunnen mantelzorgers bewust maken van hun rol en de ondersteuningsmogelijkheden.
Het helpt als we daarin goed samenwerken: elkaar kennen, weten wat er is aan hulp en regelmatig contact hebben voor korte lijnen.
Alleen samen kunnen we overbelasting bij mantelzorgers beperken of voorkomen. En dat heeft een positief effect. Want mantelzorg heeft invloed op allerlei gebieden van de mantelzorger zoals: gezin, werk, sport, hobby, ambitie en sociaal leven.
We hebben er allemaal baat bij dat de zorg op een goede manier gecombineerd wordt. Lees meer over de impact en waarde van mantelzorg op ‘Onderzoek en cijfers’ en over het ‘Maatschappelijke effect’ dat ondersteuning heeft.
Collegiale afstemming
Ben je een praktijkondersteuner, huisarts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist of anders? Maak je je zorgen over de (toekomstige) situatie van een cliënt/mantelzorger? Of wil je meer weten over de hulpmogelijkheden in West-Friesland?
Neem gerust contact op met een van de aangesloten organisaties! Samen kun je de mogelijkheden van informatie, advies of hulp verkennen.
Het helpt om al in een vroeg stadium afstemming te hebben. Dan is er tijd een goede match te maken als het om vrijwilligersinzet gaat en om passende zorg te vinden (bij wachtlijsten of proceduretijd). Of gelegenheid om het netwerk of de werkgever van de mantelzorger te betrekken. Maar ook omdat het zorgproces verandert en de behoeften van de mantelzorger mogelijk anders wordt in de verschillende fases. Het is dan makkelijk als de lijntjes al gelegd zijn en de situatie bekend is.
Door met elkaar naast de mantelzorger te staan kunnen we passende hulp inzetten op het juiste moment. Zodat de mantelzorger de zorg op een goede manier kan volhouden en zich daarin gesteund voelt.
Tips
- Hoe verwijs ik naar een vrijwilliger?
Tips voor huisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden.
https://palliaweb.nl/netwerk-zuidgelderland/nieuws/hoe-verwijs-ik-naar-een-vrijwilliger - Over de rol van huisartsen bij mantelzorgondersteuning: https://www.mantelzorg.nl/professionals/onderwerpen/mantelzorgondersteuning/huisartsenenmantelzorg/
- Tips voor mantelzorgers om samen te werken met de huisarts: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/zorg/samenwerken-met-je-huisarts-8-tips/
- Toolkit mantelzorg voor huisartsen
Met onder andere een checklist mantelzorgvriendelijke huisartsenzorg, formulier overdragen mantelzorgtaken, noodplan overbelaste mantelzorgers:
https://www.lhv.nl/product/toolkit-mantelzorg/ - Toolkit Mantelzorg voor paramedici
Samenwerken met mantelzorgers voor fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten en andere paramedici:
https://www.zorgvoorbeter.nl/docs/PVZ/vindplaats/mantelzorg/toolkit-mantelzorg-voor-paramedici.pdf en
https://www.zorgvoorbeter.nl/tools/toolkit-mantelzorg-en-over-belasting-voor-huisartsen - Huisarts-migrant:
Dé website voor huisartsen, POH-ers en andere zorgverleners met vragen over zorg en gezondheid voor migranten, vluchtelingen en patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden:
https://www.huisarts-migrant.nl - Passende ondersteuning voor Indische en Molukse mantelzorgers door huisartsen:
https://www.mantelzorg.nl/professionals/passende-ondersteuning-voor-indische-en-molukse-mantelzorgers-door-huisartsen/ - Stappenplan mantelzorg in de eerste lijn: https://www.sociaalwerknederland.nl/?file=6281&m=1347957208&action=file.download
- Wat doet een POH-GGZ voor mantelzorgers?
https://www.youtube.com/watch?v=eiBJO0W0RS4 - Inspiratiesheet POH
Hoe werk je samen met en voor mantelzorgers? Hoe besteed je aandacht?
Praktijkondersteuner Huisartsen (POH)