Eenzaamheid
Ga naar
A
B
C
D
E
F
H
I
J
L
M
- Mantelzorg bij dementie
- Mantelzorg bij lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen
- Mantelzorg bij Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
- Mantelzorg bij psychische problemen en/of verslaving
- Mantelzorg in de laatste levensfase
- Mantelzorg: wat is dat?
- Mantelzorgverklaring
- Mensen met kanker
- Migranten en mantelzorg
O
- Ondersteuning bij emoties
- Ondersteuning bij het inzetten van het netwerk
- Ondersteuning bij regeltaken formulieren en bemiddeling
- Ondersteuning in en om het huis
- Ondersteuning bij de persoonlijke verzorging van cliënten
- Onderzoek en cijfers
- Ontspoorde mantelzorg
- Oudere mantelzorgers
P
R
S
V
W
Mantelzorgers kunnen zich eenzaam voelen. Ze hebben vaak minder tijd voor sociale contacten en activiteiten of hebben het gevoel er alleen voor te staan. Ook kan het zijn dat ze gedurende het zorgproces relaties verliezen of ontgroeien. Er spelen allerlei aspecten een rol waardoor eenzaamheid kan optreden. Wil en durft de mantelzorger te praten over de situatie?
Werk & mantelzorg
Soms vinden mantelzorgers het lastig om over de situatie op werk te vertellen. Omdat ze bang zijn voor de consequenties (financieel, takenpakket, aanzien) of omdat ze denken dat het werk toch niks kan betekenen. Lees daarover meer op ‘Werk & mantelzorg combineren’.
Afleiding van werk kan heel fijn zijn. Maar er zijn ook mantelzorgers die een soort ‘tweede leven’ naast de werkzaamheden hebben. Waarbij de ‘mantelzorg’ geen ruimte heeft op werk. Er kan een spagaat ontstaan. Vooral wanneer er behoorlijke praktische uitdagingen zijn om het te combineren of wanneer het inhoudelijke werk of de thuissituatie er onder lijdt. Dat maakt dat het eenzame gevoel kan groeien.
Schaamte en doorzetten
Sommige mantelzorgers schamen zich om hun gevoelens op tafel te leggen. Bijvoorbeeld omdat ze het idee hebben dat ze hoe dan ook altijd voor hun naaste ‘horen’ te zorgen. Het kan ook zijn dat er sprake is van een doorzettersmentaliteit ‘niet zeuren en doorgaan’. Of dat de overleefstand aanstaat en het gevoel genegeerd wordt.
Vicieuze cirkel
Soms komen mantelzorgers in een cirkel terecht. Bijvoorbeeld wanneer de zorg voor hunzelf te zwaar wordt en degene voor wie ze zorgen weigert om hulp van derden te aanvaarden. Ze kunnen voor hun gevoel dan niet terecht bij anderen en verleggen hun grens. Een eenzame situatie waarbij de mantelzorger zich in de knel voelt zitten en de overbelasting erin sluipt. Wat burn-out tot gevolg kan hebben.
Wat kun je als professional doen?
Het is belangrijk regelmatig aan mantelzorgers te vragen: “Hoe gaat het met jou?” en “Wat heb je nodig om de zorg vol te kunnen houden?”.
Dat kan steun bieden. Samen kun je zoeken naar oplossingen zodat er perspectief of verlichting ontstaat. Wat de mantelzorger kan helpen om uit het isolement te komen is:
- praten;
- praktische hulp bieden;
- emotionele hulp bieden;
- hulp van het netwerk inzetten;
- een vrijwilliger inzetten (voor ondersteuning of een praatje);
- de mantelzorger empoweren;
- kijk ook bij ‘Scholing’ en ‘Balans en overbelasting’.
Hulp in West-Friesland
Infopunt Eenzaamheid in Drechterland
In Drechterland loopt er een project ‘Eenzaamheid’. MEE & de Wering is daar samen met betrokken organisaties als de Omring en Wilgaerden actief. Bij het Infopunt kunnen mantelzorgers, inwoners, verenigingen en organisaties uit Drechterland terecht voor advies over hulpmogelijkheden. Meer informatie? Stuur een e-mail naar: drechterland@meewering.nl
Kijk voor verdere ondersteuning in West-Friesland bij de organisaties die ‘Ondersteunen bij emoties’.
En op ‘Ondersteuning bij het inzetten van het netwerk‘ vind je handige tips en tools die kunnen bijdragen aan minder eenzaamheid.
Tips
- M-power
M-power staat voor Mantelzorg-power en voor ‘empoweren’: jezelf sterker maken. Dit platform, een initiatief van MantelzorgNL en Werk&Mantelzorg, ondersteunt werkende mantelzorgers daarbij met informatie, tips, oefeningen voor inspiratie, herkenning en erkenning. Ook is er een powertest voor inzicht in op welk vlak er nog wat power gebruikt kan worden om stress, overbelasting en ziekteverzuim te voorkomen.
https://mantelzorgpower.nl/home - Op weg naar vitaliteit
Landkaarten als reflectietool voor mantelzorgers en mantelzorgondersteuners: hoe blijft de mantelzorger vitaal?
https://www.movisie.nl/publicatie/weg-naar-vitaliteit